НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

20. СКЪПИЯТ НАКИТ НА РИЛА

  Из нашия живот - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

20. СКЪПИЯТ НАКИТ НА РИЛА

Тая година пак сме на гости в свещената обител на Рила!
Ето, пак сме при езерата, чийто образ пазим тъй свято в душите си през цялата година!
Колко снежни преспи са още тук - около езерата и по върховете! Те са още тъй големи! После постепенно ще се смалят, и много от тях скоро ще изчезнат.
Обичам да  се  разхождам  при  тях.  Обичам  да  се  вслушвам  при  тях  в музиката на бистрия леден поток, който излиза из техните пазви и се спуща надолу, за да занесе на живущите в низините тайните на чистите сфери, отдето иде!
Обичам да спохождам снежните преспи. Там срещам скъпия накит на Рила; алпийското звънче! То расте само в тяхно съседство. Там, дето се топят ледовете и снеговете,  се  явява  то  за  кратковременен  живот  и  след  туй  пак  се  скрива  за следната година.
Обичам да  го  гледам,  как  нежният  ветрец  тихо  полюлява  тънката  му дръжка.
Защото събужда то у нас една светла, надежда и един радостен копнеж? Като че ли около него се разлива тиха музика, която ни говори:
"Ние идем през лятото за малко време тук, за да ви напомним, че има един свят на висша любов и на висша красота, за който са родени всички!
Който ни види, облъхва го хармонията на света, в който ние живеем.
Има един свят, за който заслужава да се живее! Той е тъй близо до всички!" Обичам да спохождам снежните преспи, защото там срещам скъпия накит на Рила!


  Из нашия живот - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ